Znáte nejrozšířenější mýty v kosmetice? Na tři nejčastější přešlapy jsme si posvítili

Tvrzení, která slyšel snad každý, kdo jen prošel kolem kosmetiky. Nemusíte být ani výrobcem, stačí si zapnout reklamu nebo si přečíst popisky k některým výrobkům. Bohužel tyto mýty jsou stále rozšířené, ať už se jedná o marketing nebo nevědomost některých kosmetických značek, které tyto mýty často podporují.

Podíváme se s vámi na tři velmi častá tvrzení, která nejen vyvrátíme vlastním tvrzením, ale i svými produkty! 

1. Když to štípe tak to funguje! Opravdu?

Toto je jeden z nejběžnějších omylů. Přírodní kosmetika složená z kvalitních surovin a studiemi doložitelných funkčních patentovaných složek se takto neprojevuje. U některých výrobků, například v případě přípravků na celulitidu se používají složky, které štípou - mentol, kafr, chilli a další. Tyto složky však nemají vliv na funkčnost výrobku, pouze zákazníkovi dodávají pocit, že když to štípe, tak to funguje!

U většiny výrobků, kde nebyly použity výše uvedené složky, může nepříjemný pocit štípání způsobovat fakt, že je vaše pokožka citlivá (alergická) na některou z použitých ingrediencí ve výrobku. Tyto alergické reakce bývají nejčastěji na parfémované výrobky, ale není tomu tak vždy.

V JARED cosmetic jdeme proti těmto mýtům se svými výrobky, které obsahují pouze přírodní a účinné látky s doložitelnými studiemi na jejich funkčnost. Naše výrobky neparfemujeme. Používáme výhradně nejkvalitnější éterické oleje (silice), které podporují účinné složky, a tím funkčnost samotných výrobku dostává jiný rozměr. 

2. Populární téma - parabeny, silikony a parfémy. Jak je to s nimi?

Parabeny se v kosmetice používají jako konzervant přes 80 let. Objevují se informace o podpůrnosti rakovinotvornosti v případě použití parabenů, ale tyto informace nejsou ověřeny. Proto nařízení Nařízení Komise (EU) č.655/2013 – bod 5. Čestnost. zakazuje na obalu výrobku označení "Bez parabenů, silikonů a barviv". S odůvodněním, že je nepřípustné uveřejňovat tvrzení, která očerňují legálně používané složky. Z tohoto důvodu je možné vést soudní spor se společností, která na svých výrobcích a obalech taková tvrzení uveřejňuje.

Trochu jinak je to v případě používání silikonů v kosmetice. Silikony jako takové mají vlastnost pokrýt pokožku velmi příjemným filmem, avšak díky tomuto filmu se do pokožky nedostanou účinné látky, které mají pokožku vyživovat a pokud ano, tak propustí jen velmi malé množství. Zjednodušeně řečeno, když použijete nejdražší krém na světě s obsahem silikonu, tak vám na pokožce zůstane pouze silikon, ale účinné látky, které jste si zaplatili, si opět smyjete z pokožky. Proto výrobky s obsahem silikonu nebývají funkční jako výrobky bez silikonu. 

Při používání parfémů se kombinuje téměř čtyři tisíce chemických látek, které utvářejí vůni produktu. Bohužel mají svá rizika, kterými mohou být alergické reakce, podráždění pleti, při dlouhodobém používání navíc rakovinotvornost a reprodukční toxicita.

Proto u našich výrobků nepoužívámesilikony z důvodu používaní kvalitních přírodních olejů, které umocní působení jednotlivých látek. Místo parabenů používáme přírodní konzervant (ne však proto, že by parabeny byly škodlivé). Parfémy nahrazujeme výhradně přírodními éterickými oleji. Tyto skutečnosti neuvádíme na našich výrobcích, aby nedošlo k porušení Nařízení Komise (EU) č.655/2013 – bod 5. Čestnost.

3. Testování na zvířatech 

Testování na zvířatech je v Evropské unii zakázáno již několik let, takže je zbytečné tuto informaci kdekoliv uvádět. Pokud někteří výrobci toto tvrzení přespříliš zdůrazňují, pouze tím mohou poukazovat na skutečnost, že výrobek ničím jiným zřejmě zajímavý nebude. Samozřejmě jsou i zákazníci, kteří se na toto ptají, proto řada firem dává na vědomí, jak je s testováním na zvířatech ohledně jejich produktů. 

Na našich výrobcích tuto informaci nenajdete, bereme jí jako samozřejmost! U nás testujeme výhradně na nás samotných a všech hodných lidech v našem okolí.